Zo haal je de LKT rekenen-wiskunde

Kennisbasistoets rekenen

Sommige pabo-studenten denken dat zij met het oefenen van één kennisbasistoets rekenen voldoende zijn voorbereid op de landelijke kennistoets. Helaas is dat niet het geval. De verplichte landelijke kennisbasistoets rekenen PABO in het derde jaar blijkt vaak een struikelblok.

Wij helpen je graag met een goede voorbereiding. Hier geven wij je tips voor het oefenen van de kennisbasistoets rekenen, zodat je slaagt voor deze pabo-rekentoets.

Alles wat je weten wilt over Kennisbasis rekenen >

Oefenen Kennisbasis rekenen
5 do's Kennisbasis rekenen

Waar let je op bij het maken van een kennisbasistoets rekenen pabo?

de 5 Do’s
voor kennisbasistoets rekenen

1. Zorg dat je alle begrippen kent

Er komen veel nieuwe begrippen rekenen-wiskunde voor in deze toets. Ken je ze allemaal? Draaisymmetrie, puntsymmetrie, priemgetal, coördinaten, mediaan, modus, KGV? Zorg dat je de definities kent en de begrippen weet toe te passen in een som!

Hoe kun je je voorbereiden op de Kennisbasistoets rekenen?

2. Fris de basiskennis op

Het is slim om je basiskennis over breuken, decimalen en procenten op te frissen. Ken je het rekenschema hiervan nog? Ook belangrijk is dat het metriek stelsel geen geheimen meer voor je heeft. De omtrek en oppervlakte van figuren, zoals cirkel of parallellogram, moet je kunnen berekenen. En een schaaltabel of verdelingstabel kun je zo maken. Dit is allemaal basis rekenstof van de Wiscat. Start met het opfrissen van je kennis. Het ‘Wiscat Theorieboek legt alle rekenstof hierover uit.

Bekijk de Pabo rekenboeken >

3. Leer de nieuwe rekenstof van de kennisbasistoets

Nieuwe rekenstof zit o.a. in het rekenonderdeel ‘hele getallen en bewerkingen. Zo moet je om kunnen gaan met een getallenreeks uit het hexadecimale stelsel en met een driehoeksgetal. Omzetten van Romeinse cijfers, rekenen met delers en de wetenschappelijke notatie: het is allemaal rekenstof die voorkomt. Ga daarom oefenvragen kennisbasis rekenen maken.

Ook in het rekenonderdeel ‘meetkunde zit veel nieuwe rekenstof. Ken je de kenmerken van een parallellogram? En van een trapezium? De verschillen tussen draaisymmetrie en puntsymmetrie? Bekijk goed de plaatjes van dit soort figuren in de oefentoetsen kennisbasis rekenen. Straks ga je ze herkennen op de echte toets.

De 10 meestgestelde vragen over LKT rekenen >

4. Train je didactische vaardigheid

Je didactische rekenvaardigheden worden ook getoetst op de landelijke kennisbasistoets. Als je een voorbeeldsom krijgt met een uitwerking, moet je kunnen aangeven hoe deze leerling de som heeft aangepakt. Met andere woorden: welke eigenschap van bewerkingen is toegepast? Je moet bijvoorbeeld kiezen tussen mogelijkheden zoals: associatieve, communicatieve en distributieve eigenschap. Herken deze eigenschappen van bewerkingen.

5. Ga veel oefenen voor de kennisbasistoets rekenen

Met het maken van oefenvragen kennisbasis rekenen weet je pas echt hoe je ervoor staat. Op de oefensite kennisbasis rekenen van 10voordeleraar vind je maar één officiële rekentoets. Maar veel oefenen met oefentoetsen kennisbasis rekenen is juist belangrijk!
Dat kun je doen met het boek Kennisbasis Rekenen oefentoetsen. Daarin kun je 5 complete rekentoetsen maken. Elke oefentoets bevat in totaal 66 vragen met alle rekenonderdelen. Net als op de echte LKT, de landelijke kennisbasis toets reken-wiskunde op de Pabo.

Bekijk het boek ‘Kennisbasis Rekenen oefentoetsen’ >

Zo haal je de LKT rekenen-wiskunde

de 5 Don’ts
voor kennisbasistoets rekenen

1. Te laat beginnen / geen planning

Heb je binnenkort de kennisbasis toets wiskunde? En start je krap een paar weken ervoor met leren?

Aiii, veel pabo-studenten verkijken zich op de leerstof. Ze hebben dan geen tijd meer om voldoende oefenvragen kennisbasis rekenen te maken. Tip: begin op tijd met de voorbereiding! Niet een dag, maar weken en weken vooruit! Maak voor jezelf een goede planning. Daarvoor deel je de rekenstof op in stukken (bijvoorbeeld per domein/ rekenonderdeel) en zorg je dat je elke week nieuwe stof leert en oefent.

Ontdek de verschillen tussen de Wiscat en de kennisbasistoets rekenen >

2. Te langzaam rekenen

Het beheersen van de theorie is één, maar vlot kunnen rekenen is twee. Het gaat op de kennisbasistoets ook om je rekensnelheid. Dat kun je verhogen door veel te oefenen met oefentoetsen. Op de landelijke kennisbasistoets krijg je 66 vragen en heb je 3 uur. Je kunt zelf je tijd indelen over de rekenonderdelen. Gemiddeld heb je dan 2 tot 3 minuten per som. Maar weet dat er makkelijke en moeilijkere sommen tussen zitten. Je kunt tijd winnen door de makkelijkere sommen sneller te maken, zodat je langer de tijd hebt voor een grotere of lastige som. Ga vooral oefenen met oefentoetsen kennisbasis rekenen onder tijdsdruk en maak de toetsen met een klok of stopwatch. Zo train je jouw rekenvaardigheid en verhoog je je rekensnelheid.

3. Hulpmiddelen niet gebruiken op de kennisbasistoets rekenen

Wat is je beste hulpmiddel bij het maken van de kennisbasistoets rekenen?
Juist: kladpapier en pen/potlood. Dat mag je gedurende de echte toets OOK gebruiken. Veel pabo-studenten vergeten dit te gebruiken. Maak die deling dus met hulp van een staartdeling op papier, teken dat denkbeeldige figuur en maak die schaaltabel ook echt op papier.
Ook de geodriehoek kan van pas komen, bij een atlasvraag of bij vragen over hoeken. Dat gaat je enorm helpen tijdens het oefenen en op de rekentoets.

Wees alert op het symbool van de rekenmachine. Vanaf het tweede deel in de kennisbasis toets rekenen krijg je opgaven waar je de rekenmachine bij mag gebruiken. Je ziet dit als icoon rechtsboven op je beeldscherm. Deze digitale rekenmachine is een belangrijk hulpmiddel bij het maken van opgaven. Vergeet die niet te gebruiken!

4. Slordig werken

Met slordig werken laat je punten liggen op de kennisbasistoets rekenen-wiskunde van de Pabo. Dit kan zelfs de reden zijn om de LKT niet te halen. Jammer, maar dit is wel de makkelijkste reden om bij herkansing wel te slagen!
Slordig werken komt voort uit te snel willen werken. De belangrijkste TIP voor het halen van de kennisbasis toets is rustig lezen. Slordigheidsfouten voorkom je door eerst de vraag goed te lezen en dan te bedenken wat er staat. Denk niet “dat kost te veel tijd”.

Lees de rekenvraag zorgvuldig en bedenk daarbij: WAT STAAT ER? Knip de vraag op in vier stukjes:

Stap 1: WELKE kengetallen zijn bekend? Zet deze op je kladpapier.
Stap 2: WAT wordt er gevraagd? Belangrijk bij een verhaaltjessom.
Stap 3: HOE geef je het antwoord? Staat er rond af op twee decimalen? Zet dan ook de twee getallen achter de komma. Afronden? Geef het ronde getal. Anders is je antwoord nog steeds fout. Let ook op de eenheid die gevraagd wordt. Is het cm2 of m2?
Stap 4: CHECK je antwoord! Geeft deze uitkomst echt het antwoord op de vraag? Kun je het antwoord andersom terug rekenen? Check het als belangrijke laatste stap.

5. Gebrek aan zelfvertrouwen

Een toets niet halen vindt niemand leuk. Zeker niet als je de LKT rekenen al vaker hebt gedaan. Maar herpak jezelf snel. Blijf niet te lang twijfelen aan jezelf of je de kennisbasis toets wel gaat halen. Ga over tot actie. Ook jij kunt de Kennisbasis toets wiskunde halen! Hoe?

Volg de tips van de voorbereiding en ga veel oefentoetsen te maken. Dat kan met het boek ‘Kennisbasis Rekenen oefentoetsen’. Met daarin 190 pagina’s sommen verdeeld over 5 complete LKT reken oefentoetsen.

Als jij ziet dat je de kennisbasis sommen één voor één kan tackelen, geeft dat een boost zelfvertrouwen. Je ziet die rekenopgaven dan als soort spel en wordt steeds beter in het herkennen van opgaven. Zo ga je stap voor stap de som op lossen.
De kennisbasistoets rekenen-wiskunde haal je zo! Jij ook!

5 don'ts Kennisbasis rekenen
Oefentoetsen kennisbasis rekenen

Bestel NU

Wil jij goed voorbereid zijn op de Kennistoets rekenen-wiskunde van de Pabo? Ga dan oefenen met voorbeeld toetsen.

Bestel nu het handige boek ‘Kennisbasis rekenen-wiskunde Oefentoetsen’.
Daarin staan 5 complete oefentoetsen met elk 66 vragen. Zo oefen je alle onderdelen van de Landelijke Kennisbasis Toets rekenen (LKT).

Alle antwoorden met heldere uitleg staan achter in het boek. Er worden ook meerdere rekenmanieren uitgelegd.

Ook kun je de unieke REKEN-Check® doen. Dan zie je voor elke toets jouw scores. Zo ontdek je wat goed gaat en aan welk rekenonderdeel je nog verder moet werken.

Als BONUS vind je in het boek handige rekenschema’s, slimme stappenplannen voor sommen en oefentips.

Ga oefentoetsen maken voor de kennistoets rekenen-wiskunde. Dan ben je goed voorbereid.
Zo haal je de LKT rekenen-wiskunde!

Bestel nu het boek ‘Kennisbasis rekenen-wiskunde Oefentoetsen’ voor maar € 38,95.